ДРУЖЕЊЕ РЕГИЈЕ СЕВЕР

 

 

 

29.10.2012.  Регионални одбор је организовао такмичење у кувању рибљег паприкаша. Такмичење се одржало на обалама  Чонопљанског језера  код Чонопље.


Пријавило се шест екипа уз учешће око 70 чланова нашег синдиката. Само такмичење је било у другом плану, јер се акценат дао на дружење уз музику која је допринела доброј атмосфери, тако да је дружење потрајало до касних вечерњих сати.

Ово је наставак активности Регионалног одбора које је започето прошле године уз жељу да постане традиционално


И да се сваке године одржи у другој средини.

 

 








 

 

ВОДОАКУМУЛАЦИЈА ЧОНОПЉА – ЧОНОПЉАНСКО ЈЕЗЕРО

 

 

 

 

 

Чонопљанско језеро или, како се званично назива, Водоакумулација Чонопља, настало је пре четврт века преграђивањем Канала 300 за потребе водоснабдевања ЗЗ „Бачка“. Смештено је на прелепој Телечкој висоравни, на 5км од насељеног места Чонопља, на путу према Пачиру, и само 15км од града Сомбора.
Простире се на површини од 50 хектара са просечном дубином од 3м и ширином од око 100м. Од 1990. године на њему делује Удружење спортских риболоваца „Шаран“ које води бригу о заштити рибљег фонда као и о еколошкој заштити језера. Рибочуварска служба ради 24 часа и своју дужност обавља волонтерски. Једна од основних правила која важе на Језеру је да нико никоме не сме да смета.


Однедавно је завршена последња деоница асфалтног пута до Језера тако да су створени сви предуслови за развој риболовниог и излетничкоф туризма. Изграђена је и сва неопходна инфраструктура, почев од риболовачког дома, бунара са питком водом, пелчењара, паркинга, настрешница са столовима и клупама… Обала је пошумљена са више стотина разног дрвећа, а посебно је важно што је током целе године могуће брати разно воће као што су шљиве, кајсије, вишње, дудови, ораси. За све госте Језера постоји могучност припреме паприкаша, роштиља или печења са ражња, уз благовремену најаву, као и освежење уз подрумски охлађено пиће које риболовци сами обезбеђују. Језеро је богато капиталним примерцима ШАРАНА, АМУРА, СОМА, ШТУКЕ,СМУЂА, ТОЛСТОЛОБИКА.


Риболовцима је омогућено да уз годишњу или дневну дозволу упецају једног шарана до 5кг тежине, 5кг беле рибе као и још две различите племените рибе. Корисник Чонопљанског језера је Јавно водопривредно предузеће Воде Војводине.


На Језеру се одржавају такмичења у пецању рибе удицом на пловак, а могуће је организовати и сва друга такмичења као што су сомијада, штукијада, смуђијада или такмичења у шаранском риболову. Већ неколико година успешно се организују дружења шаранџија. На Језеру важе посебна правила понашања риболоваца.


На Чонопљанско језеро се стиже из правца Сомбора, Суботице и Београда преко Чонопље.

 

 


                                                                                                                                   
                     Председник Регионалног Одбора
Александар  Батос