РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРВОМ ПОТПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ

Поштовани гдине Вучићу,

Приморани смо као одговоран субјекат у компанији да се огласимо на сада већ озбиљна размишљања која у јавности износе Ваши најближи сарадници, а која по  садржини немају афирмативан карактер за компанију већ у јавности стварају лажну слику о њој.
Пре свега желимо да спречимо да се у дневно политичким обраћањима појединих политичких актера безкурпулозно медијски линчује компанија која има и те како добре пословне резултате.
Подсећања ради Телеком Србија без својих зависних предузећа има годишње приходе преко 1.милијарде евра. У развој своје технолошке базе из сопствених средстава континуирано годишње  улаже преко 200 милиона евра што је у технолошком смислу сврстава испред телекомуникационих оператера попут Аустрија Телекома и телекомуникационих оператера у региону.
Изјаве гдина Малија да држава нема новаца да се бори са конкуренцијом Теленора и Випа је испод угледа који гдин Синиша Мали брани својим референцама и образовањем.
Привредни субјект који је ликвидан без обзира на структуру власништва обезбеђује средства пословања било из сопствених прихода било из кредитних линија, што је случај и са Телекомом Србија. Напротив Телеком Србија из сопствених средстава посредно у име државе откупљује сопствене акције чиме средства од 400 милиона евра за интезиван развој блокира и ставља их у пасиву. На овај начин Телеком Србија је показао огромну националну одговорност и у датим тренуцима као што је била  и куповина Републике Српске тако и сада (откуп 20% удела грчке компаније ОТЕ у корист државе) повукао веома битне потезе штитећи и унапређујући интересе Србије.
Са друге стране јасно се могу видети консолидовани финансијски извештаји конкурентских компанија, висина улагања и добити. Теленорова добит завршава на рачуне матичне компаније у Норвешкој  преко власништа  Теленора  из Данске ( власник 100% капитала Теленора у Србији) док аустријски оператер ВИП као део Аустријског Телекома поред агресивне кампање је један од већих губиташа у 2012. години. Заправо ова компанија није почела да остварује добит с обзиром да је на тржишту кренула као трећи оператер и да се бори за део тржишног колача у сегменту мобилне телефоније и износи 20%, док је тржишно учешће Телекома у овом сегменту пословања преко 50%.
Теленор у Србији према финансијским извештајима из ранијих година преполовио је улагања која су са 200 милиона пала на мање од 100 милиона евра, а  тиче се нематеријалних  улагања( лиценце,екстерна набавка софтвера), некретнина, постројења, опреме и биолошких средстава.
 Ова компанија је смањила и основни капитал из 2010 године који је износио 380 милиона евра на 140 милиона евра у 2012. години, док је основни капитал Телекома Србије 1. милијарда евра. За запослене у компанији је неприхватљива медијска лицитација којом се углед компаније срозава, а да се са друге стране у афирмативном смислу говори да су за СББ (Serbian Bround  band) заинтересовани понуђачи спремни да дају 1 милијарду евра. Поштовани овај привредни субјект са мешовитим капиталом има 700 000 корисника мултимедије и интернета. Инфраструктура којом управљају је премоштавање  претплатничке петље с крова на кров или коришћењем Телекомове инфраструктуре, те стога питамо експерта г- дина Малија колика би требала да буде вредност овог гиганта од 10 милиона корисника са  закупом битних серверских платформи светског интернета  као и сателитских канала.
Влада Србије је у јавном обраћању дала саопштење да се одустаје од приватизације Телекома Србије чиме је скинуто бреме неизвесности за запослене и компанију и нормализовани услови за нормално пословање. Примери приватизација у региону телекомуникационих оператера угрозили су безбедоносни систем земље, подигли цене услуга и са друге стране капитал грађана( плаћање услуга) изнели из тих земаља.
Такође бих Вас подсетили да сте не тако давно говорили као и Ваши економски стручњаци који партиципирају у управљању овом компанијом да се породично сребро не продаје.
Наша аргументација има есенцијални карактер и лако је проверљива.
Господине Вучићу постали смо непрепознатљиви на светској мапи. Почнимо да стварамо српске брендове који могу да допринесу развоју Србије, Телеком Србија је сада регионални бренд.
Запослени у Телекому Србија неће безпоговорно прихватити потезе којим Влада буде угрозила пре свега национални интерес а онда и егзистенцијални интерес више од 20 000 породица које своју материјалну сигурност граде кроз Телеком Србија и пратеће компаније.
Економски стручњаци говоре у својим извештајима да је Телеком Србија једини уз Мађарски Телеком обезбедио раст прихода док је  рецимо у Македонији пад добити  40% а у ХрватскомТелекому 5,9 % пад прихода.
 Као представници запослених тражимо хитан састанак на коме бисмо разговарали о овом важном питању које има судбоносни карактер и за запослене, а и за Србију. Са друге стране уколико за ова делегирана питања
не нађете за сходно да се о њима разговара бићемо принуђени да тражимо јавни консензус за одбрану националних интереса, интереса компаније и запослених.
 Јединствени Синдикат Телекома Србије сматра да са професионалним руководством компанија може врло успешно пословати  и у овом односу власништва и да је не треба већински приватизовати.
Друге државе западних економија су поносне на очување национално стратешких компанија које су у домаћем власништву или власништву државе. Међу њима се истиче Пољска која 60% оваквих компанија држи у државном власништву а успешно послују на отвореном тржишту.

ЈЕДИНСТВЕНИ СИНДИКАТ
ТЕЛЕКОМА СРБИЈЕ