ПРЕДСТВНИК Uni global uniona у ПОСЕТИ ЈЕДИНСТВЕНОМ СИНДИКАТУ ТЕЛЕКОМА СРБИЈЕ

 

 

 

Javier Carles   испред UNI ICTS сектора као дугогодишњи сарадник синдиката и представник сектора ове организације посетио је наш Синдикат како би разменио искуства везана за процес приватизације Телекома Србија.


Подсећања ради ова светска радничка организација упутила  је писмо Влади Републике Србије у којем је подржала  нашу аргументацију са којом смо бранили интересе компаније, радника и националне интересе.


Заустављање процеса приватизације Телекома Србије одјекнуо је у европским медијима. У Uni global unionu су знали да је томе велики допринос дала борба синдиката. За ову организацију и шири раднички покрет ово је велика победа с обзиром да се идеје глобализације злоупотребљавају и  пропагирају идеје социјалне неједнакости. Интереси мултинационалних компанија су искључиво профитабилност, начин извлачења капитала са којим се релаксирају социјалне тензије у матичним земљама, а на штету радника у новом економском колонијализму. Таквих примера има на стотине почевши од Доче Телекома, Телефонике, Водафона , Оранжа, Американ мовил и многих других, када је реч о сектору телекомуникација. Потпуно иста ситуација је и у другим привредним гранама када је реч о мултинационалним компанијама које своје делатности селе из земље у земљу подстакнуте јефтином радном снагом и подстицајима влада за започињање бизниса.


Јачањем синдикалног покрета, подизањем социјалне свести и солидарности постоји реална шанса да се ови трендови замене јачањем националних економских система и расподела тако стечене додатне вредности унутар заједнице која је то и стварала.

 

 

 

 

 

 

ИНФО СЛУЖБА ЈСТС