ТРЕНИНГ, УПОРНОСТ И СПАРТАНСКА ДИСЦИПЛИНА

 

  

Са огромним поносом објављујемо ово на сајту синдиката, јер сматрамо да се изузетна достигнућа морају ценити и објавити широком спектру људи. Овог пута међу изузетним достигнућима, имамо нашу колегиницу, председницу синдикалне организације Ниш, Сандру Коцић, која је огромном снагом, дисциплином и упорношћу, освојила највиши врх планине Арарат, Агри Даги, који се налази на 5.137 метара надморске висине. До овог успеха Сандра је дошла припремајући се годину дана уназад, освајајући врхове по Србији и околним земљама, укључујући Триглав (2.834 метра) у Словенији и ''кров Балкана'' врх Мусала у Бугарској (2.925 метара).


Планина Арарат , највиши врх у савременој Турској, снегом покривена успавана вулканска купа висока 5.165 m, налази се на североистоку Турске, 16 km западно од Ирана и 32 km јужно од Јерменије. У Књизи постања ова планина се означава као место где се насукала Нојева барка после потопа. Експедиција научника из Хонг Конга и Холандије 2014. године спустила се кроз платформе структура̂ за које се из предања каже да су остаци Нојеве барке и документовала видео материјалима сачуване просторије од дрвених дебла заштићене ледом и стврднутом вулканском лавом и разне предмете у њима.


Иако се планина налази у Турској, Арарат је национални симбол Јерменије и некада је био јерменска територија док није пала под турску контролу око 1915. Планина Арарат представљена је у средишту грба Јерменије. Планина се јасно види са скоро свих локација у Јерменији, укључујући главни град Јереван (заправо, најбоље се види из манастира Хор Бирап.


Успон на Арарат се најчешће изводи са јужне стране из Догубајазита. Макадамски пут води до 2200 m одакле се пут наставља пешице. Курди номади који живе на обронцима планине, обављају пренос ствари, па чак и људи на коњима и мазгама до висине од 4200 m. Први базни логор смештен је на 3200 m и у њему постоји техничка вода, а од домородаца је могуће купити воду за пиће. На висини од око 3800 m се налази зимски базни логор. Највиша тачка до које коњи и мазге износе опрему је мали плато на око 4200 m на ком се током летњих месеци налази други базни логор из кога се креће на успон. Поред логора се налази урвина која је остала отапањем ледника у којој се са времена на време руше стене уз страховиту буку. У логору постоји вода за пиће тзв. снежница(вода настала топљењем снега). Из овог базног логора се најчешће креће на завршни успон, иако постоји још један базни логор на већој висини за случај нужде, а успон по камењару траје све до 4900m на колико се налази граница вечитог снега.


Врх се налази на 5.137 метара надморске висине.

 


СВАКА ЧАСТ САНДРА, ПОНОСНИ СМО НА ТЕБЕ И  ЖЕЛИМО ТИ ДА ОСВОЈИШ И ВРХОВЕ АКОНКАГВЕ, А ЗАШТО НЕ И ХИМАЛАЈА.
ЗА НАШЕ СИНДИКАЛНЕ АКТИВИСТЕ, САМО НЕБО ЈЕ ГРАНИЦА!!!
ИНФО ЈСТС

.

 

 

сандра