ПРЕЛЕПИ УТИСЦИ СА ИЗЛЕТА У ОХРИД

 

  

Од 12. до 15.маја у организацији СО Генерална дирекција и СО Београд је организован излет на Охридско језеро, једно од највећих и најдубљих (289м) у Европи које због свог тектонског порекла има јединствен екосистем. Најпре смо посетили главни град Северне Македоније и кроз обилазак Скопља се упознали са важним историјским локалитетима, али и “ново-античком” македонском архитектуром која је предмет најразличитијих коментара. Поред тога, видели смо и где се налази наша новоотворена пословница Мтел у Скопљу. Пут нас је даље водио кроз лепоте најјужније бивше југословенске републике право до манастира Светог Наума, још током овоземаљског живота познатог по чудотворним моћима. Великом светитељу смо и прилазили на достојанствен начин пешачећи више километара, како планирано, тако и непланирено. Многи су искористили прилику да се умију кристално чистом водом на ушћу Црног Дрима у језеро, а прелепе јапанске трешње као да су чекале нас да све процветају. У суботу смо скоро цео дан провели у Охриду, мало је рећи граду музеју. Охрид представља једно од само 28 места у свету која су се по два основа нашла на списку светских баштина УНЕСЦО-а. Научили смо много од локалних водича који са пијететом говоре о својих 365 цркава и манастира, сазнали о заштитнику града Светом Клименту, видели прави Римски пут, слушали како две породице од крљушти плашице праве чувене бисере које је и Тито поклањао најважнијим гошћама. Поједини су се возили по језеру, други са врха Самуилове тврђаве гледали снежне врхове Галичице, трећи уживо видели како се ручно прави папир на исти начин како се некада правио, четврти једноставно уживали у чувеним охридским пастрмкама, роштиљу и баклавама у старом делу града…Увече смо слушали најпознатије македонске песме у извођењу локалног оркестра и дечјег фолклорног ансамбла. Недеља је означавала да морамо назад, али смо имали још изненађења близу Ниша, јер је обилазак Балкана тешко замислити без трубача. Коментари су били више него позитивни, захваљујемо се свим колегама и позивамо их на будућа дружења.
П.С. Преносимо вам утисак колеге са излета:
Поштовани сви,
Хвала свима за један леп и нестваран викенд иза нас.За мене, једно ново и дивно искуство. Посебно хвала Весни што је пропагирала излет и Салету што ме учланио. Пионир у синдикату. Први пут са синдикатом на излет...
А све што је први пут носи неизвесност, дозу очекивања или страх од разочарења.
Мени је било добро. Ма било је одлично, феноменално! Следећи пут биће још боље!
Радујем се новом сусрету.
Радујем се оном тренутку када могу рећи како је добро видети вас опет, запевати ону „антиспавачку“ песму, ''не спавај мала моја'' и заиграти у ритму музике за плес.
Још једном хвала свима.

 

 

 

 

.