ИЗЛЕТ ЈСТС СО ДИРЕКЦИЈА ПРЕДУЗЕЋА И СО ИЈ БЕОГРАД

Сан Марино, Римини, Болоња, Трст (20-23.04.2023.)

 

 

  На овом излету, пут нас је одвео ка прелепој Италији. У два декера, 160 чланова Јединственог синдиката Телекома Србије, обилазило је север и североисток Италије. После ноћног путовања кроз Хрватску и Словенију, јутро смо дочекали у Републици Сан Марино.
Сан Марино се налази на источном ободу Апенина, у потпуности окружен територијом Италије. Држава је добила име по Светом Марину, клесару пореклом са тадашњег римског острва Раба, које сада припада Хрватској. Сан Марино је једна од најстаријих држава на свету, која је позната и по томе што се није сукобљавала ни са ким. Ђузепе Гарибалди је ујединио Италију 1860. године,  а своје склониште од непријатеља направио је у Сан Марину. Тамо је добио новчану помоћ и намирнице које су му биле потребне да доврши своју кампању. Гарибалди је гарантовао да ће Сан Марино увек бити независна суверена држава. По њиховом уставу, власт им се мења на сваких 6 месеци, када парламент мора да одабере два капетанска регента. Јако су популарно туристичко место, а познати су и по продаји производа од коже, парфема и вина.

 

 

.Након обиласка Сан Марина, пут смо кратко наставили ка Риминију, омиљеном летовалишту Италијана. Град који иначе има око 150 хиљада становника, преко лета угости 2,5 милиона туриста. На 15 км плажа, налази се преко 1000 хотела, што је импозантан број. Пре Римске колоније на подручју града су живели Етрурци, Умбри, Грци и Гали. Римини је привлачио пажњу римских царева, нарочито Октавијана Августа и Хадријана, када су  саграђени Августов славолук, Тиберијев мост и амфитеатар. Након што је овде прешао реку Рубикон, Цезар се легијама обратио на форуму Риминија. У центру града постоји и његова биста.

 

Цезарова биста у Риминију

 

Августов славолук

 

Плажа у Риминију


Они храбрији су се возили и на панорами, па нам правили ''зазубице'' сликама Риминија ноћу.

 

Сутрадан, одморни крећемо ка Болоњи, познатој по историји, спорту, најстаријем универзитету у Европи и наравно, по нашем Синиши Михајловићу. Град има неколико надимака, од којих се највише истичу:

Што се тиче утисака и изгледа града, једино што се може рећи – посетите га обавезно, а ми ћемо вам показати кроз неколико слика како изгледа Болоња.

 

Катедрала Светог Петронија

 

Торњеви Азинели и Гарисенда (највећи криви торањ)

 

Суботњи преподневни излазак у Болоњи и море мештана и туриста заједно.

 

 

Влада из агенције нам прича историјат зграда које се налазе на главном Великом тргу у Болоњи и у самом центру града

 

Кажу, где год идеш, треба посетити локалну пијацу...

 

 

Нептунова фонтана у центру Болоње

 

Унутрашњост катедрале Светог Петронија

 

Зграда старог универзитета


И онда, крајем дана, мало уморни али пуни утисака и добрих вибрација које смо понели из Болоње, чекамо бус да се вратимо до Риминија...

 

Трећи дан нашег путовања по Италији, опраштамо се од Риминија и крећемо пут Трста, коме се сви радо враћамо.

 

 

Почетак обиласка Трста са локалним водичем Даницом, иначе Панчевком која већ 20 година живи у Трсту.
Није тајна да је у неко прошло време у Трсту живело много познатих Срба, док их је данас око 10 хиљада. У центру града се налази црква Светог Спиридона, Српска православна црква, чија градња је почела заједно са Грцима још 1751 године.

 

 

Прелепи канал Гранде, који води ка чувеном ''понте росу'' или у преводу црвеном тргу.

 

Посвећено Марији Терезији која је имала велики утицај на развој Трста

 

Велики канал се завршава тргом Светог Антонија, на коме се налази истоимена црква.

 

 

На тргу уједињења Италије налазе се палата гувернера, палата Пленари (направљена богатом трговцу), хотел Гранд и кафе Хари, као и кафе са огледалима. Уосталом погледајте слике:

 

 

И као поручено, испратио нас је прави морски залазак сунца...

 

 

Е сад, ми не бисмо били ми, да се нисмо почастили локалним специјалитетима. Па како отићи у Италију, а не пробати таљателе, пицу, брускете или чувене Гамберини слаткише...

 

 

Након Трста, крећемо ка Србији, уморни али пуни утисака. Још један успешан излет, још неколико држава и градова које смо посетили са ЈСТС.
Једина замерка (констатација) коју имамо је да се ово нашим колегама монтерима никада не би десило!!!!

 

 


ПОЗДРАВ И ДО СЛЕДЕЋЕГ ПУТОВАЊА, ВАШ ЈСТС
!