ЈОШ ЈЕДНА У НИЗУ ДРЖАВА И ЈОШ ТРИ ГРАДА КОЈА СМО ПОСЕТИЛИ СА

ЈЕДИНСТВЕНИМ СИНДИКАТОМ ТЕЛЕКОМА СРБИЈЕ И АГЕНЦИЈОМ ''МОЈ СВЕТ'' ИЗ БЕОГРАДА

БУДИМПЕШТА – БАЛАТОН – ПЕЧУЈ, МАЂАРСКА

 

  

 

Без обзира што смо на пут кренули на непопуларан датум, петак 13ти, добро расположење које су понели 500 колегиница и колега је учинило овај излет незаборавним.
Прва дестинација нам је била Будимпешта у коју смо стигли у суботу пре подне, где нас је дочекало идеално време за обилазак. За почетак, Трг хероја и Миленијумски споменик, који су незаобилазни када се иде у главни град Мађарске. На врху Миленијумског стуба који је висок 36 метара, налази се крилати кип анђела Габријела, а лево и десно у подножју кипови истакнутих личности Мађарске. У центру трга је и гроб незнаног јунака, где је игром случаја био венац који је оставила баш српска делегација, дан пре нашег доласка. На ободу трга, налази се и наша амбасада.

 

 

 

Одмах иза Трга хероја налази се градски парк у коме је смештен Вајдахуњад замак, направљен по узору на истоимени замак у Трансилванији, а за потребе миленијумске изложбе 1896 године. Данас је у њему музеј пољопривреде, највећи тог типа у Европи. У близини је хала за концерте Петефи и бања Сечењи. Уз замак је и простор који се зими претвара у клизалиште, а лети за разне потребе, од монтажних базена до простора за концерте.

 

 

Након тога, преко Ержебет моста, прешли смо у Будим, на тврђаву.
Будимски дворац (Budai Vár или Budavári Palota) је дворски комплекс мађарских краљева у Будимпешти, чији најстарији делови потичу из 1265  године. У прошлости је такође био познат као Краљевска палата (мађарски: Királyi-palota) и Краљевски дворац (Királyi Vár).

А шта да вам више пишемо о Будиму?
Не зна се да ли су лепше грађевине или поглед на Дунав, Пешту и Сечењијев мост. За овај део обиласка, нека слике говоре уместо нас.

 

 

Након обиласка тврђаве, вратили смо се у центар града, у главну Ваци улицу да упијемо викенд атмосферу Мађара. Наравно и да пробамо мађарске специјалитете.

 

 

Предвече смо стигли у хотел који је смештен на обали Балатона. Само језеро је импозантно својом величином, али и садржајима који су организовани око њега.

 

 

Сутрадан, након доручка, пошли смо пут Печуја. Град смештен у Мађарској Барањи, са око 150 хиљада становника. Киша која нас је дочекала у граду, није нам покварила угођај обиласка истог. Ушушкан у околна брда, са прелепим здањима у центру града, потпуно нас је освојио.

 

 

Леп провод на свечаној вечери са музиком код северних комшија нису успели да нам покваре ни наши фудбалери, које смо здушно бодрили на Балатону.

 

 

Надамо се да су сви понели лепе успомене са још једног путовања у организацији ЈСТС и да се ускоро видимо сличном пригодом....
A következő összejövetelig legyetek életben és jól!

 

ВАШ ЈСТС